SEAT го користи најмоќниот компјутер во Шпанија за дизајнирање на своите автомобили

ОБЈАВЕНО НА:

Интересна вест доаѓа од Шпанија според која шпанскиот производител на автомобили SEAT го користи најмоќниот компјутер во оваа земја за дизајнирање на своите автомобили.

Станува збор за супер компјутерот MareNostrum 4 кој зафаќа простор од 180 метри квадратни, а се наоѓа на Политехничкиот Универзитет на Каталонија во Барселона.

Располага со 168.888 просецори, 6.912 чипови, а вкупната тежина изнесува 78 илјади килограми. Користењето на овој компјутер им овозможува на инжинерите на SEAT да ја комплетираат анализата за само неколку часови што инаку би траело неколку месеци. Најчесто го употребуваат за анализа на аеродинамиката и постигнување на најниско ниво на отпор на ветрот.

Инаку ова е седмиот најмоќен компјутер во Европа, а SEAT е авто производителот кој го користи најмоќниот автомобил за развојот на своите автомобили.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK