Светски рекорд: Volvo P1800 поминало над 5 милиони километри

ОБЈАВЕНО НА:

За квалитетот на некој автомобил често се сборува според тоа колку време се вози, колку време може да се измине со тој мотор. Секако тоа не е вистинско мерило за квалитетот, но приказните за „најмногу поминати километри“ или „рекордни километри со еден мотор“ звучат добро и одат во прилог на тие производители. За Volvo отсекогаш се тврдело дека произведуваат долговечни и квалитетни возила. Так е и во овој случај кога модлеот P1800 им аминато над 5 милиони километри.

Овој Volvo P1800 е во Гинисовата книга на рекорди бидејќи е некомерцијално возило со најголема километража, во приватна сопственост, поради 5 милиони километри што ги собра откако ја напушти фабриката. Иако имаше две ремонти на моторот и две работни бои, моторот е оригинален.

Во сопственост на Ирв Гордон, кој почина во 2018 година, автомобилот го наследува неговиот пријател и механичар, Нино Гамбино кој го запознал во 1979 година. Двајцата се запознаа преку автомобилот бидејќи Гамбино сакаше да го погледне и тој работеше на него оттогаш.

Гамбино вели дека Гордон сакал да го вози автомобилот бидејќи сметал дека е удобен и тоа е начин да ја види земјата и да излезе од сопствениот простор. Во денешно време, Гамбино сака да вози автомобил, бидејќи секогаш кога е во него, неговиот другар Ирв е таму до него.

„Јас сум за автомобили со приказни“, објаснува тој. „Тоа е навистина [повеќе од] збирот на деловите што го прават овој автомобил посебен. Не само моторот и телото, тоа е искуството што го имаа Ирв и Нино, пријателството, врската меѓу нив“.

И покрај тоа што Volvo го поседува автомобилот сега, сеуште се вози со километри за да се осигура дека неговото наследство ќе продолжи.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK