Stellantis ќе произведува електричен авион (Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Автомобилскиот гигант Stellantis, кој ги вклучува марките Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS Automobiles, FIAT, FIAT Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram Trucks и Vauxhall, објави дека како резултат на проширувањето од соработката со Archer Aviation, партнерството меѓу двете земји ќе се развие со производство на водечки целосно електричен авион eVTOL (електрично возило со вертикално полетување и слетување).

Новиот производ, кој ќе се вика Midnight и ќе биде пуштен во производство следната година, ветува безбедност, одржливост како во производниот процес, така и во текот на неговото работење, тивка работа и носивост од над 450 килограми. Воедно, електричното воздушно возило ќе нуди можност за превоз на четири патници.

Midnight ќе има автономија од 160 километри, но од Stellantis велaт дека главната идеја на возилото се кратки патувања од околу 40 километри со средно полнење гориво за околу 10 минути.

Ова уникатно партнерство во индустријата за урбана воздушна мобилност ќе ги искористи соодветните сили и компетенции на секоја компанија за да го донесе авионот Midnight на пазарот. Archer го носи својот тим од светска класа од eVTOL, електричен погон и експерти за сертификација, додека Stellantis ќе придонесе со напредна производствена технологија и експертиза, искусен персонал и капитал во партнерството.

Целта е Stellantis масовно да го произведува Archer’s eVTOL авионот како негов ексклузивен договорен производител.

Како дополнителен знак на својата посветеност, Stellantis ќе обезбеди до 150 милиони американски долари акционерски капитал за потенцијално извлекување од страна на Archer по своја дискреција во 2023 и 2024 година, предмет на постигнување на одредени деловни пресвртници кои Archer очекува да се случат во 2023 година. Stellantis исто така има намера да го зголеми своето стратешко учество преку идни купувања на акции на Archer на отворениот пазар.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK