Рекорд за Гинис: Околу светот за 80 дена на две тркала

ОБЈАВЕНО НА:

Новиот светски рекорд за најбрза обиколка на светот беше постигнат од авантуристот од британско потекло, Марк Бумонт. Тој се запиша во Гинисовата книга на рекорди откако успеа да го пропатува светот за помалку од 80 дена.

Претходниот рекорд беше поставен за 123 дена. Марк првично планирал да го постигне ова за 80 дена, но ги надминал очекувањата со тоа што го управувал велосипедот 78 дена. Секој ден, Бумонт трошел просечно 18 часа во движење и патувал околу 400 км.

За да има доволно енергија за да ја исполни целта, тој земал по 9.000 калории дневно, што е речиси 4 пати повеќе од просечниот внес на калории.

За време на неговата велосипедска тура, тој поминал вкупно 29.000 километри, а почетната и крајната точка на патувањето беше францускиот главен град Париз.

 

 

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK