Мозокот ќе ги управува новите возила на Nissan (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Возилата на Nissan промовира нова револуционерна технологија која првпат ќе биде употребена во автомобилската индустрија. Новитетот ја вклучува таканаречената Brain-To-Vehicle технологија односно автомобилот ќе може да ги отчитува активностите на возачот во мозокот и на таа основа ќе предвидува некои негови акции.

Со снимање и декодирање на снимените сигнали системот ќе може да процени кога возачот сака да направи одредена работа. На пример, кога сака да стисне на кочница ќе може да го направи тоа многу побрзо. Со тоа ќе се добие многу на забрзување на реакција.

На овој начин се прави обид не само за добивање на време туку и за намалување на сообраќајните несреќи.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK