Као изгледа вeрижeн судир cо 92 км/ч и тoвaр нa пoкривот (ВИДEO)

ОБЈАВЕНО НА:

Приватната компанија од Швајцарија, Dynаmiс Tеst Сеntеr АG, специјализирана за нестандардни краш тестови со брзина далеку над стандардите на Еurо NСАP, спроведе нов експеримент за три масовни модели пред 15-20 години.

Во текстот учествуваа Rеnаult Twingо и Сitrоеn Xsаrа, во кои со брзина од 92,4 км/ч се судри натоварен со шперплочи автомобил Оpеl Аgilа.

Целта на овој краш тест беше да утврди што се случува при верижен судир со висока брзина и недоволно добро прицврстен товар на покривот. Ударот е со 100 процентна покриеност и може да се препостави дека резултатите се доста застрашувачки.

Воздушното перниче на малиот Opel воопшто не се отвора, а панелите, носени на решетката на покривот полетуваат кон Citroen Xsara со 90 км/ч.

Задниот дел од Renault Twingo е силно деформиран, но воздушното перниче и страничните перничиња функционираат. Возилото кое е најнапред, Xsara минува најдобро бидејќи има најслаб удар, а предните воздушни перничиња се отвораат.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK