FCA соработува со BMW, Intel и Mobiley за автономна платформа

ОБЈАВЕНО НА:

BMW, Intel и Mobileye веќе некое време заедно развиваат самостојни системи, а присутноста на Fiat Chrysler сигурно ќе има позитивно влијание врз финансирањето на целиот проект. Оваа вест беше веднаш објавена по потпишувањето на меморандумот за разбирање помеѓу овие компании.

“За да напредуваме во областа на автономните технологии на возење, од витално значење е компаниите да соработуваат меѓу себе, како автомобилски производители, како и како технолошки компании и добавувачи,” изјави Серџо Маркионе од шефот на FCA. “Ова ќе овозможи FCA да ги искористи придобивките од синергијата на заедничката работа на повеќе компании со заедничка визија и цел“.

BMW, Intel и Mobileye во се веќе цела година и развиваат прилагодлива архитектура која поддржува автономни системи на ниво 4 и 5. Ова се два највисоки нивоа на технологија и се очекува да бидат комерцијално достапни веќе 2021 година.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK