Mercedes-Benz A 250 e Hatchback: fuel consumption combined, weighted (WLTP) 1,1-0,8 l/100 km, electric energy consumption combined, weighted (WLTP) 17.0-15.0 kWh/100km, CO2 emissions combined, weighted (WLTP) 25-18 g/km [2]; exterior: mountain grey, AMG line[2] The stated figures are the measured "WLTP CO₂ figures" in accordance with Art. 2 No. 3 of Implementing Regulation (EU) 2017/1153. The fuel consumption figures were calculated on the basis of these figures. Electric energy consumption was determined on the basis of Commission Regulation (EU) 2017/1151. / Mercedes-Benz A-Class saloon; exterior: patagonia red MANUFAKTUR; progressive line Mercedes-Benz A 250 e Hatchback: fuel consumption combined, weighted (WLTP) 1,1-0,8 l/100 km, electric energy consumption combined, weighted (WLTP) 17.0-15.0 kWh/100km, CO2 emissions combined, weighted (WLTP) 25-18 g/km [2]; exterior: mountain grey, AMG line[2] The stated figures are the measured "WLTP CO₂ figures" in accordance with Art. 2 No. 3 of Implementing Regulation (EU) 2017/1153. The fuel consumption figures were calculated on the basis of these figures. Electric energy consumption was determined on the basis of Commission Regulation (EU) 2017/1151. / Mercedes-Benz A-Class saloon; exterior: patagonia red MANUFAKTUR; progressive line

Со еден нов модел Mercedes истовремено ги менува A- и B-Klasse

ОБЈАВЕНО НА:

Годинава Mercedes-Benz треба да ја открие новата генерација на компактен автомобил, потврди шефот на германската марка Ола Калениус во разговор за Automotive News. Според него, инвестициите во развојот на компактната линија нема да запрат, туку производителот на автомобили ќе се фокусира само на своите најуспешни автомобили.

Како резултат на ревизијата на гамата на автомобили од таканареченото „влезно ниво“, јасно е дека нивниот број ќе се намали од седум на четири. Споменатиот нов компактен модел, кој се очекува да пристигне оваа година, ќе ги замени сегашните A и B-Klasse.

Познато е дека новиот производ ќе се базира на платформата ММА, која е наменета и за дизел и за електрифицирани автомобили. Производството ќе започне во 2024 година.

Калениус го опишува претстојниот компактен автомобил како „луксузен автомобил на почетно ниво“, со други зборови, тој ќе биде наменет за оние кои имаат намера да имаат автомобил од повисока класа, но да ги задржаат компактните димензии на возилото. Но, таков модел ќе чини многу повеќе од сегашните A- и B-Klasse.

Mercedes-Benz е подготвен на фактот дека со намалувањето на моделската линија и зголемувањето на цените на новиот модел, уделот во продажбата на компактни автомобили значително ќе се намали до 2026 година.

Сега Mercedes-Benz е претставен на европскиот пазар со седум компактни модели: A-Class, B-Class, A-Class Sedan, CLA Coupe, CLA Estate, како и кросоверите GLA и GLB.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK