Skoda брои до 20 милиони – Karoq e јубилејниот модел

ОБЈАВЕНО НА:

Популарноста на една марка се гледа и по бројот на произведени и продадени возила. Чешка Skoda објави дека вкупното производство на компанијата достигна до 20.000.000 единици. Јубилејниот примерок беше новиот Karoq.

Во текот на изминатите години, Skoda Auto ги има следните производствени достигнувања:
> 1991: 5 милиони автомобили SKODA од 1905 година
> 13 јули 2006: 10 милиони автомобили SKODA
> 8 април 2009: 12 милиони SKODA
> 12 октомври 2011 година: 10 милиони автомобили SKODA од фабриката во Млада Болеслав
> 30 Јануари 2012: 14 милиони автомобили SKODA
> 5 Февруари 2013: 15 милиони автомобили SKODA
> 9 јули 2013: 1 милион автомобили SKODA на територијата на Кина од 2007 година
> 26 август 2013 година: 4 милиони SKODA Оctavia
> 19 Март 2014: 11 милиони автомобили SKODA од фабриката Млада Болеслав
> 10 Декември 2014: Производството на Skoda Auto го достига прагот од 1 000 000 единици за прв пат во една календарска година
> 24 Ноември 2015: 12 милиони автомобили Skoda од фабриката Млада Болеслав
> 19 јануари 2016: 18 милиони автомобили SKODA
> 19 Декември 2016: 19 милиони SKODA
> 26 Септември 2017: 20 милиони SKODA

Следете не и на:

24AUTO NETWORK