Што можете да земете од хотелска соба, а да не ве обвинат за кражба

ОБЈАВЕНО НА:

Кога престојувате во хотел, особено ако е поексклузивен веројатно сте биле на размилсување дали да земете нешто од она што се наоѓа во собата, или пак можеби и сте го земале. Но, дали за тоа можете да бидете обвинети дека сте го украле.

Мали шишенца со шампиони, лажица за чевли, чистаци за кондури, закачалка… Се тоа можете да го ставите во вашиот куфер кога заминувате.

Во неодамнешното истражување на компанијата OnePoll во име на „Експедија“, 78 проценти од Германците изјавиле дека некои работи од хотелот ги однеле дома. На прво место се производите за лична нега како шампон и регенератор, кои завршуваат во куферите на 56 отсто од анкетираните.

Популарни се и пликовите и пенкалата или моливчињата што стојат покрај креветот (23 проценти). Папучите се на трето место со 18 отсто, пред чајот и кафето на четвртото место (17 отсто). Нешто помалку барани се бањарките (14 проценти), чаши (6 проценти), украси (4 проценти), ќебиња (3 проценти) и бокали за греење вода.

Од чисто правна гледна точка, не смеете да земете ништо со себе од хотелската соба. Исто така без гелови и сапуни за туширање, како и шампони и креми. Строго кажано, сето тоа е дел од хотелските капацитети и е наменето за користење за време на вашиот престој.

Но, во пракса, повеќето хотели „замижуваат“ пред ова. Откако предметите се веќе искористени, тие сепак треба да се фрлат. Значи тука нема проблем.

Слична е ситуацијата и со влечките. Хотелот не може повторно да ги користи од хигиенски причини, па можете лесно да ги однесете дома. Некои хотели нудат и разгледници – како поздрав дома или како убав потсетник. Можете исто така да ги земате без последици.

Можете да консумирате без двоумење ако има мали чоколадца на ноќната маса или перница или јаболко на бирото во вашата хотелска соба. Но, ако овошјето и грицките се во голема корпа со разни други кеси и добра, можете да претпоставите дека се дел од минибарот.

Јасно е и недвосмислено за поголемите предмети и предмети кои се достапни и за други гости – како што се бањарки, закачалки, крпи, перници, чадори за сонце и будилници.

Ако го земете со себе, може да ве доведе до проблеми со законот. Се разбира, книгите, приборот за јадење и садовите исто така се апсолутно забранети да се изнесуваат од хотелот.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK