ОФАНЗИВА НА KIA: 15 нови електрични возила до 2027 година, 6 нови хибриди во 2024 година

ОБЈАВЕНО НА:

Kia ќе понуди целосна палета на електрични и хибридни опции за потрошувачите да можат да избираат и да бидат задоволни. Компанијата планира масовна понуда на EV со 15 нови модели до 2027 година, вклучувајќи ги и EV2, EV4 и EV3, со цел до 2030 година да има 1,6 милиони годишни продажби.

Корејскиот бренд не ги занемарува хибридите, проширувајќи ја својата понуда од 6 модели во 2024 година на 9 до 2028 година, таргетирајќи 20% од глобалната продажба. Kia планира да додаде опции со високи перформанси како EV9 GT со време од 0-100 км. на час под 4 секунди.

Блиската и среднорочната траекторија на Kia е електрифицирана, како што беше истакнато за време на нејзината конференција за Денот на инвеститорите во 2024 година, каде што компанијата ја претстави својата амбициозна патоказ на производи. Со аспирации да ја зацврсти својата позиција како врвен производител на ЕВ, Kia има за цел да воведе сеопфатна постава од 15 EV до 2027 година. Сепак, корејскиот бренд не се потпира само на чисти електрични возила; исто така, планира да ја диверзифицира својата линија со воведување шест нови хибриди во 2024 година.

Започнувајќи со својата понуда на електрична возила на батерии, Kia ќе ја прошири својата понуда со EV2, EV4 и EV5 (веќе достапни во Кина, а наскоро ќе бидат понудени во Тајланд и Австралија). Дополнително, Kia ќе воведе комерцијални возила, наменски изработени возила (PBV) и EV3 што е планирано да се лансира глобално ова лето. Овие додатоци ќе ја поддржат амбицијата на Kia да продава 1,6 милиони EV годишно до 2030 година.

Kia исто така има намера да ги освежи постоечките електрични модели како што е EV6. Ажурирањето на возилото во средината на циклусот е предвидено за вториот квартал од 2024 година, по ажурирањето на Hyundai Ioniq 5. Шпекулациите сугерираат дека може да добие и поголем пакет батерии од 82 kWh. Освежениот EV6 треба да дебитира кон крајот на 2024 година.

Корејскиот производител на автомобили дополнително откри дека планира да додаде повеќе GT варијанти со високи перформанси во својата постава. Тоа го вклучува EV9 GT, кој ќе пристигне во јануари 2025 година, и ќе има мотори со висока моќност за да го достигне теренецот до 100 km/h. за околу четири секунди, како и EV5 GT.

До 2030 година, електричните возила се предвидува да сочинуваат 38 отсто од глобалната продажба на Kia, што е значителен скок од сегашните 10 отсто во 2024 година. Во Северна Америка, овој процент се очекува да биде малку поголем, достигнувајќи 40 отсто. Спротивно на тоа, Kia очекува електричните возила да доминираат во продажбата во Европа, сочинуваат речиси 80 отсто од пазарот.

Во исто време, Kia предвидува дека 20 проценти од нејзината глобална продажба, вкупно 886.000 единици, ќе биде со хибриден погон, што е забележителен пораст од сегашните 14 проценти во 2024 година. Во Северна Америка и Кореја, хибридните погонски единици се очекува да сочинуваат 35 проценти и 43 проценти од продажбата, соодветно. Интересно е тоа што Kia не предвидува продажба на хибриди во Кина, каде што се очекува нејзината постава да биде рамномерно поделена помеѓу електричните возила и возилата со мотори со внатрешно согорување.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK