ОДЛУКА НА ЕУ: Од 2025 станици за брзо полнење на секои 60 км. на главните коридори

ОБЈАВЕНО НА:

Како резултат на денешната Регулатива за инфраструктурата за алтернативни горива, повеќе алтернативни станици за полнење и полнење гориво ќе бидат распоредени низ Европа во наредните години, што ќе му овозможи на транспортниот сектор значително да го намали својот јаглероден отпечаток.

Текстот на регулативата предвидува конкретни цели за распоредување што ќе треба да се исполнат во 2025 или 2030 година, особено:

– од 2025 година по главните транспортни коридори на ЕУ, т.н „транс-европска транспортна мрежа“, електрични станици за брзо полнење со моќност од најмалку 150 kW за автомобили и комбиња мора да се инсталираат на секои 60 km

– станиците за полнење на тешки возила со минимална моќност од 350 kW треба да бидат лоцирани на секои 60 km долж главната трансевропска транспортна мрежа и на секои 100 km долж поголемата широка трансевропска транспортна мрежа од 2025 година, а последната да биде целосно покриена до 2030 година.

– станиците за полнење гориво со водород, кои опслужуваат и автомобили и камиони, треба да бидат лоцирани од 2030 година во сите урбани јазли и на секои 200 километри долж главната трансевропска транспортна мрежа
поморските пристаништа кои примаат минимален број големи патнички бродови или контејнерски бродови мора да почнат да обезбедуваат енергија од брегот за овие бродови најдоцна до 2030 година.

-Аеродромите мора да почнат да обезбедуваат електрична енергија за приземјените авиони на сите допирни точки најдоцна до 2025 година, а на сите платформи најдоцна до 2030 година.

-Корисниците на возила со електричен погон или водород треба да можат лесно да плаќаат на места за полнење или полнење гориво со платежни картички или бесконтактни уреди, без потреба од претплата и со целосна транспарентност на цената

– операторите на точките за полнење или точките за полнење гориво мора да им обезбедат на потрошувачите целосни информации по електронски пат за достапноста, времето на чекање или цената на различни станици

По неговото официјално усвојување денеска од страна на Советот, новата регулатива ќе биде објавена во Службениот весник на ЕУ по летото и ќе стапи на сила на дваесеттиот ден од нејзиното објавување. Новите одредби ќе станат применливи шест месеци по стапувањето во сила на регулативата.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK