Nissan најави: Нови 19 електрични модели до 2030

ОБЈАВЕНО НА:

Според својот стратешки план за електрификација Ambition 2030, Nissan требаше да лансира 23 нови електрифицирани модели, вклучувајќи 15 целосно електрични модели, до 2030 година.

Сега, компанијата најавува нови детали за својот план и најавува дека за да се задоволат потребите на пазарот, бројот на електрифицирани модели ќе се зголеми на 27 нови пазарни понуди, вклучително и 19 нови 100% електрични модели.

Како резултат на промените во планот, компанијата објави дека електрифицираниот удел на автомобили од портфолиото на брендовите Nissan и INFINITI ќе се зголеми од првично планираните 50% на повеќе од 55% на глобално ниво до 2030 година.

Уделот на пазарот на електрифицирани автомобили на Nissan во Европа се очекува да достигне 98%, од првичната прогноза од 75%, до 2026 година, до 58% во Јапонија, 35% во Кина и 40% во САД.

Nissan исто така вели дека како резултат на големата побарувачка за целосно електрични автомобили во Кина, следната година марката ќе лансира специјално развиен модел за локалниот пазар.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK