Најпроизведуваниот автомобил во Франција е… Јапонец!

ОБЈАВЕНО НА:

Во 2022 година, Toyota произведе повеќе од 160.000 примероци од Yaris Cross во Франција.

Можеме легитимно да мислиме дека најпроизведениот автомобил во Франција е автомобил од француска марка, бидејќи Франција е дома на неколку познати брендови, особено на Renault, Peugeot и Citroen.

Но, навистина прв на листат е модел што нема европски корени, а тоа е Toyota Yaris Cross кој се наоѓа на врвот на оваа листа „Made in France“, со 161.508 модели произведени во 2022 година.

Четвртата генерација Yaris е автомобил кој ја најде својата публика и на кој јапонскиот производител многу се обложува, кој се грижи своето производство да го дизајнира на француска територија: така е на локацијата Валенсиенс.

Вкупно, 255.000 возила дури го напуштија Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) во 2022 година; само 12.000 помалку од апсолутниот рекорд на локацијата, поставен во 2007 година (262.000 возила). Групацијата најавува производствена цел за 2023 година од 280.000 возила, а моментално вработува 5.000 луѓе во Франција.

Yaris Cross се произведува во фабриката од јули 2021 година и е во топ 5-те најпродавани градски теренци во Франција.
Yaris 7 пати за 10 години го зазеде врвот на рангирањето на најпроизведени возила во Франција во дадена година.

Yaris Cross зазеде голем стратешки удел во понудата на Toyota во Франција, што претставува само две третини од вкупното производство на Toyota овде. Јапонската марка исто така се гордее со опремувањето на 95% од моделите во прашање со систем за хибридизација со само-полнење.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK