Полнење на EV автомобил за 5 минути – нова технологија од НАСА

ОБЈАВЕНО НА:

Технологијата на НАСА развиена за мисии на Месечината и Марс покажа дека може да наполни електрично возило за само пет минути со „ладење“ на топлината што се создава од проводник што носи струја.

Користејќи го модулот за вриење на НАСА како план, истражувачите од Универзитетот Пердју драматично го намалија количеството топлина што патува низ жиците за да „туркаат“ 1.400 ампери низ каблите.

Ова е голема промена во споредба со 520 ампери испорачани од најнапредните полначи. Бидејќи полнењето на најбрзите полначи може да потрае и до 20 минути, многу луѓе одлучија да останат со возило со мотор со внатрешно согорување. Но, овој нов систем ги полни електричните возила речиси исто како што „пиштол“ го полни автомобилот на бензинските пумпи.

Технологијата на НАСА првично беше развиена за Меѓународната вселенска станица, каде што беше тестирана во микрогравитација за да се обезбеди успех на идните вселенски станици.

Идејата е дека на орбиталните лаборатории и на другите вселенски летала ќе им биде потребна технологија која може ефикасно да пренесува топлина низ системите – во спротивно механиката би можела да изгори.

Тоа го разбуди интересот на професорот по машинско инженерство на Пердју, Исам Мудаваро, кој во 2021 година изгради прототип за кој минатиот вторник беше објавено дека е успешен во напојувањето на електрични возила.

Модулот, исто така, наликува на станица за полнење од реалниот свет, бидејќи вклучува пумпа, цевка со ист дијаметар како и вистинскиот кабел за полнење, исти контроли и инструменти, заедно со иста брзина на проток и температура.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK