Мадрид пресече: Без приватни возила во центарот од 2019

ОБЈАВЕНО НА:

Главниот град на Шпанија планира од 2025 година да забрани возење на дизелски автомобили на неговите улици. Но, уште подрастична мерка се подготвува шест години порано, односно од 2019. Градот се соочува со големо загадување, па се размислува за секакви мерки, некои дури и порадикални.

Градоначаникот на Мадрид, мануела Кармена во интервју за популарното градско радио изјавила дека планира да забрани возење на приватните автомобили во центарот до мај 2019 година. Тоа се совпаѓа со периодот кога и таа треба да ја напушти функцијата.

Веројатно планираната забрана нема да се однесува на оние што живеат во тие делови од градот, и за нив ќе има резервирани места за паркирање. Единствено оние возила со ниска емисија на гасови ќе можат да го користат центарот и тоа само во работните време.

Истотака предлог на градоначалникот е воведување на посебна лента што ќе минува низ центарот, што ќе ја користат само велосипеди, автобуси и таксисти. За тоа веќе е покрената иницијатива.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK