Европа: Расте продажбата на нови автомобили – целосно електричните со удел од 14,8 % на пазарот

ОБЈАВЕНО НА:

Во септември 2023 година, регистрациите на нови автомобили се зголемила за 9,2%, достигнувајќи ниво од 861.062 единици, што го одбележа четиринаесеттиот последователен месец на раст на пазарот на автомобили во ЕУ. Два од најголемите пазари на ЕУ забележаа значителни придобивки и пораст; Италија (+22,7%) и Франција (+10,7%). Германскиот пазар беше релативно стабилен, со мал пад од 0,1% во споредба со септември 2022 година.

Во првите три квартали од 2023 година, пазарот на автомобили во ЕУ порасна значително (+16,9%), со вкупно осум милиони регистрирани единици. И покрај зголемувањето од година до денес, пазарот останува 20% под нивото пред пандемијата на СОВИД од 10 милиони единици во 2019 година.
Освен Унгарија (-3,2%), сите пазари во регионот забележаа добивки во текот на овие девет месеци, вклучително и четирите најголеми: Италија (+20,5%), Шпанија (+18,5%), Франција (+15,9%) и Германија (+14,5%).

Во септември, уделот на пазарот на целосно електрични автомобили достигна 14,8%, што претставува зголемување од 14,1% во септември претходната година. Ова беше трет пат оваа година електричните автомобили на батерии да го надминат дизелот, што ги прави трет најпопуларен избор за купувачите на нови автомобили.

Хибридно-електричните автомобили ја задржаа својата позиција како втора најпреферирана опција, со значајни 27,3% од пазарот. Иако бензинските автомобили сè уште се главен избор на купувачите, нивниот удел на пазарот падна од 35,3% во септември 2022 година на 34,1% оваа година.

Во септември 2023 година, регистрациите на целосно електричните автомобили во ЕУ се зголемија за 14,3%, достигнувајќи 127.149 единици, или 14,8% од пазарот. Германија, најголемиот пазар, се намали за значителни 28,6%, што може да биде поврзано со стимулациите за приватните купувачи кои се намалуваат од септември. Сепак, особено позитивните перформанси на три други пазари на ЕУ – Холандија (+70,8%), Шведска (+60,7%) и Франција (+34,2%) – го надоместија падот на Германија.

Во септември 2023 година, пазарот на бензински автомобили во ЕУ се зголеми за 5,5%, иако неговиот пазарен удел се намали од 35,3% на 34,1% во споредба со септември минатата година. Растот на продажбата на пазарите на најголемиот блок – Италија (+32,2%), Германија (+9,1%), Шпанија (+3,2%) и Франција (+1,4%) – во голема мера придонесе за овој резултат.

Пазарот на дизел автомобили во ЕУ продолжи да опаѓа во септември (-12,5%), и покрај растот во Германија (+4,6%), бидејќи продажбата на повеќето други пазари во блокот се повлече. Дизел-автомобилите сега имаат пазарен удел од 12,7%, помалку од 15,9% во септември претходната година.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK