Со македонски пасош не може да се патува во ЕУ – најмалку до 15 јули

ОБЈАВЕНО НА:

Од Балканот само граѓаните на Црна Гора и на Србија може да патуваат. Следното ревидирање на списокот е за две недели.

Советот на Европската унија донесе одлука за земјите чии граѓани ќе можат да патуваат во земјите-членки на Европската унија од 1 јули. Земјите поврзани со Шенген (Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарија) исто така учествуваат во оваа препорака.

Македонија не е на тој список. На списокот на земји чии граѓани може да патуваат во ЕУ се: вклучени Алжир, Австралија, Канада, Јапонија, Црна Гора, Мароко, Нов Зеланд, Руанда, Србија, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина условно. Одлуката ќе се ревидира на секои две недели.

Критериуми за утврдување на трети земји за кои треба да се укинат тековните ограничувања на патувањето вклучуваат специфични епидемиолошки состојби и мерки за заштита, вклучително физичко растојание, како и економски и социјални аспекти.

Што се однесува до епидемиолошката состојба, трети земји треба да ги исполнат следниве критериуми:

– бројот на нови случаи позитивни на Ковид -19 во последните 14 дена и на 100,000 жители да биде близу или под просекот на ЕУ (како што беше случајот на 15 јуни 2020 година)
– стабилен или опаѓачки тренд на нови случаи во овој период во однос на претходните 14 дена

– целосен одговор на Ковид-19 земајќи ги предвид достапните информации, вклучително и аспекти како што се тестирање, мониторинг, мониторинг на контакт, како и веродостојноста на информациите и, доколку е потребно, вкупниот просечен резултат за меѓународните здравствени регулативи (МЗЗ) ) Информациите дадени од делегациите на ЕУ во овој поглед исто така треба да бидат земени во предвид.

Во земји каде што продолжуваат да се применуваат мерки за ограничување на патувањето, следниве категории на луѓе треба да бидат ослободени од ограничувањето:

– Граѓаните на ЕУ и членовите на нивното семејство
– долгорочни жители на ЕУ и нивните семејства

– патници со основна функција или потреба, како што е наведено во Препораката.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK