Овие места не се за туризам: Најсиромашните земји во светот

ОБЈАВЕНО НА:

Земјите од Африка и од Блискиот исток, кои се опустошени од војна и глад, остануваат меѓу најсиромашните во светот, а тие се рангираат според податоците добиени од страна на Меѓународниот монетарен фонд.

Двапати годишно ММФ публикува огромно количество на податоци за економска моќ на светските држави, а бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител е основниот показател.

ММФ ги класифицира земјите во светот според купувачката моќ по глава на жител Тој показател ја зема предвид цената на животот и стапката на инфлација во земјите, за да ги израмнат стандардите на живот меѓу различните нации.

Повеќето од земјите кои се при врвот во класификацијата се под авторитарен режим и со значително високо ниво на корупција.

Во продолжение можете да ги видите сите 28 држави каде БДП по глава на живел е под 1000 долари годишно.

КЛАСИФИКАЦИЈА

28. Судан – 992 долари

27. Бенин – 966 долари

26. Чад – 919 долари

25. Непал – 918 долари

24. Мали – 917 долари

23. Гвинеја Бисау – 910 долари

22. Етиопија – 909 долари

21. Коморски острови – 869 долари

20. Таџикистан – 848 долари

19. Хаити – 847 долари

18. Руанда – 819 долари

17. Гвинеја – 816 долари

16. Буркина Фасо – 750 долари

15. Либерија – 722 долари

14. Уганда – 711 долари

13. Того – 698 долари

12. Авганистан – 601 долари

11. Нигер – 510 долари

10. Сиера Леоне – 505 долари

9. Гамбија – 500 долари

8. Мадагаскар – 479 долари

7. ДР Конго – 477 долари

6. Мозамбик – 472 долари

5. Јемен – 449 долари

4. Централна африканска република – 425 долари

3. Малави – 342 долари

2. Бурунди – 339 долари

1. Јужен Судан – 246 долари

Следете не и на:

24AUTO NETWORK