Полицијата запленети Fiat Topolino возила поради погрешно знаме!

ОБЈАВЕНО НА:

Италијанската фискална полиција заплени повеќе од 130 автомобили Fiat увезени од Мароко оваа недела со образложение дека налепницата со боите на италијанското знаме на вратата на возилото може да даде лажна индикација за земјата на производство, изјави денеска портпаролот на Stelantis Italia.

Тој ги потврди извештаите на локалните медиуми дека „134 topolino“ мини автомобили произведени од Fiat на Stellantis биле привремено запленети во италијанското пристаниште Ливорно по пристигнувањето од северноафриканската земја каде што биле направени возилата.

Малиот електричен автомобил не се произведува во Италија, туку во фабриката Кенитра во Мароко. Таму се склопуваат и сестринските модели Citroen Ami и Opel Rocks Electric.

Законот што му забранува на Fiat да користи италијанско знаме на производ произведен во друга земја датира од декември 2003 година и гласи:
„Увозот и извозот заради комерцијализација или пуштање во промет или извршување на дејствија кои недвосмислено се насочени кон пуштање во промет производи со лажни или погрешни индикации за потекло претставуваат кривично дело казниво според член 517 од Кривичниот законик.

Прекршителот се казнува со административна глоба од 10.000 евра до 250.000 евра.

На Stellantis не му преостанува ништо друго освен да го отстрани знамето, за да може да ги продаде запленетите автомобили. Иако EV не се произведува во земјата, италијанскиот мотив е додаден бидејќи четирициклот е развиен во Торино, велат од Fiat.

Портпаролот на Stellantis изјави за весникот La Repubblica дека Fiat „работи целосно во согласност со прописите“, кристално јасно презентирајќи каде се произведува Topolino без да се обидува да ги доведе во заблуда клиентите.

Компанијата сепак се согласи да ја отстрани проблематичната налепница за да ги деблокира гореспоменатите 134 автомобили заглавени на пристаништето.

Она што е чудно во целата оваа приказна е што Fiat го претстави препороденото Тополино пред една година. Тоа значи дека италијанските власти имаа доволно време да ги предупредат Stellantis за можноста да им ги одземат автомобилите.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK