Отворен првиот патнички тунел под Босфор

ОБЈАВЕНО НА:

Првиот тунел под вода што ги поврзува европскиот и азиски дел на Истанбул беше отворен на 20 декември. Целта на тунелот е да го намали сообраќајниот метеж во градот.
Цената на изградбата на тунелот што почна во 2009 година чини околу 1,2 милијарди долари. Околу 960 милиони долари се обезбедени од меѓународни кредити, а остатото е финансиран од домашни институции.

tunel-pod-bosfor2

Во почетокот, до крајот н ајануари 2017 година тунелот ќе работи од 7 наутро до 21 часот навечер. Потоа ќе има работно време 24 часа. Со пуштањето во употреба на новиот тунел ќе се скрати патувањето од 1,5 час на само 15 минути.

Цената за неговото користење ќе биде 4,2 долари за автомобили. Дизајниран е за лесни возила, а благодарение на современата технологија и методи н аградба нема да има ризик о земјотреси и цунами и ќе биде погоден за користење и при неповолни временски услови.

tunel-pod-bosfor

Вкупната должина двокатниот тунел е 5,4 км. од што 3,3 км. се под морето. Во најнискиот дел тунелот поминува на 106 метри под површината на Босфор.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK