Kако изгледале краш тестовите во 60-те години (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Иако нема официјално точен податок, првите краш тестови се спроведени по Втората Светска војна. Така на пример Mercedes за прв пат спроведе краш тест во 1959 година. IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) истото го направила исто така во таа 1959 година, а од 2011 година се спроведува глобалниот NCAP краш тест.

Иако сите знаете како изгледа современиот краш тест, ве враќаме децении наназад за да погледнете како изгледале краш тестовите во минатото односно 60-те години на минатиот век.

На видеото во продолжение е прикажан краш тестот на автомобилите BMC 1100, 1800 и MGB. При тоа брзината на движење е од 25 до 55 км/ч.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK