Турција планира да привлече 50 милиони туристи до 2023 година

ОБЈАВЕНО НА:

Турција секогаш е посакувана дестинација особено за летните одмори, но сега си поставија цел да привлечат 50 милиони туристи до 2023 година кога се навршуваат сто години от основаването на републиката, пишува електронското издание на „Дејли Сабах“.

Раните резервации за 2018 година покажуваат зголемен интерес от страна на европските туристи. Се прогнозира постепено зголемување на интересот на европските туристи за одмор во странство. Много турски дестинации им се добро познати и ги сакаат. За првото деветмесечије на 2017 во Турција дошле 26 милиони туристи, а во 2018 се очекуваат уште подобри резултати.

Во првите десет месеца на 2017 над една трета од странските туристи во Анталија биле од Русија. В периодот јануари-октомври на аеродрoмот во Анталија пристигнале близо 9,5 милиони странски туристи

Вкупниот број на странски туристи во првите 10 месеца на годината пораснал за 60 % во однос на истиот период лани. Најголем дел од туристите се Руси, 3,6 милиони, потоа следуваат туристите од Германија и Украина.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK