Почнува да врне снег – Научете да ставате ланци (Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Секој возач треба да се обиде на суво да знае да ги стави синџири на тркалата од своето возило пред куќата или зграда, да се види дали тоа го знаете, имајќи предвид дека монтирањето на синџири на пат или покрај патот е многу потешко и побавно ако немат еиксуство. Мора да се клекне во снегот, па смета снегот, а ниските температури ги замрзнуваат прстите и го спречуваат правилното ставање на синџири околу гумите.

Најавите дека ќе почне да врне снег и во Македонија, значи дека патиштата ќе побелат, додека зимската служба не стигне да ги исчисти сите улици. Но, понекогаш и неможе секоја улица целосно да се исчисти, ниту пак патиштата постојано да бидат суви.
Па ако немате зимски гуми, ќе морате да ставите лани. Ако станува збор за повеќе снег, дури и со зимски гуми, повторно ќе треба да бидете внимателни, а на некои патишта ќе морате да имате ланци за полесно справување со со снегот.

Многу возачи, особено помладите, имаат мало или никакво практично искуство во возење на снег.
Голем број на возачи за време на снежните услови на патот имаат дилема кој пат да го користат, некои размислуваат дали воопшто да тргнат, а многумина имаат страв бидејќи немаат искуство за возење по снег, а користењето ланци е потполно непознато, и незнаат како да ги стават на гумите.

best-pickup-suv-truck-winter-tire-chains

Уште помалку знаат да проценат кога е вистинско време да се стават синџирите на тркалата за возење. Во тие моменти се целосно збунети и не е јасно дали синџири имаат поставено на тркала штом снегот почнува да се лепи на патот или имате некоја толеранција. За сите возачи кои немаат никакво искуство или има недоволно искуство на возење во снежните услови, а немаат потреба итно да патуваат на подолга релација најдобра совет е да го одложат патувањето, особено ако има прогнози дека постојано ќе има снег.

Собирање искуство во возење снег на долг пат не е за препорака затоа што мислите дека вашиот живот и животот на патниците, како и за животот на другите возачи. Иако советите секогаш се на хартија, сепак искуството се стекнува во сообраќај. Но, може некогаш и да се повежба на паркинг или поголем простор каде нема сообраќај, барем некои основни работи.

tire_chain_12-15

Секој возач што треба да се обидат на сув да знае да ги стави синџири на гумени тркала од своето возило пред куќата или зграда, да се види дали тоа го знаете. Монтирањето на синџири на пат или покрај патот е многу потешко и побавно затоа што мора да се клекне во снегот, смета снегот, а ниските температури ги замрзнуваат прстите и го спречуваат правилното ставање на синџири околу гумите. Изгледа лесно, но има многу работа.
Но, подобро е да имате искуство и рутина како се ставаат синџирите, за да бидете брзи и ефективни кога тоа и навистина ќе ви затреба.

Зимската опрема се става ако на патот има повеќе од 5 см. снег, или пак ако тоа од вас го побара сообраќајната полиција. Ако на возилото ви се четири летни гуми морате на погонските тркала да ставите синџири на патот. А не заборавајте, кога нема снег на патот, синџирите веднаш се вадат.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK