Не пијте зад волан: Дури и голтка вода создава опасност!

ОБЈАВЕНО НА:

Резултатот од тестот е загрижувачки и покрај добрите времиња на реакција, кои биле запишани непосредно пред тестовите, возачите на автомобили во нив не успеаја да избегнат непредвидливи настани во девет од десет случаи бидејќи нивното внимание не било насочено кон патот.

Да се напиете длабока голтка вода од шише додека возите автомобил, велосипеди или eScooter според доста луѓе не е проблем бидејќи сметаат дека е брзо. Дали е шега, дали е сериозно како што се тврди?
Заедничката студија на автомобилските клубови ADAC и ÖAMTC покажува дека секоја активност зад воланот, колку и да изгледа банално, има мерливи негaтивни ефекти врз однесувањето при возењето.

Како дел од истрагата, учесниците во проучувањето по овој повод требало да извршат различни активности за обезбеден тест објект за време на возењето. Задачите се познати од секојдневниот живот, внесување на дестинација во навигацијата, користење на паметен телефон за читање и пишување порака или пронаоѓање на предмет на улица.

Една од задачите била исто така и пиење вода или течност од шише. И во тој случај вниманието на возачот е одлечено од неговата основна функција, да внимава на автомобилот и на сообраќајот. Тоа покажува дека она што најчесто го прават возачите додека возат е навистина опасно, особено при големи брзини.

Резултатот од тестот е загрижувачки и покрај добрите времиња на реакција, кои биле запишани непосредно пред тестовите, возачите на автомобили во нив не успеаја да избегнат непредвидливи настани во девет од десет случаи бидејќи нивното внимание не било насочено кон патот.

Читањето или составувањето на СМС пораки, e-mail пошта или WhatsApp соопштенија е особено опасно. Вкупно 20 проценти од учесниците се изјасниле дека често читаат соопштенија на своите телефони додека возат. Тестирањата покажуваат дека повеќе од една третина од сите учесници во сообраќајот ја пресекуваат централната линија барем еднаш и 20 проценти почесто.

Возилата се движеле без потребната контрола до четири секунди, а возачот на тестот дури и заминал во спротивната лента со своето возило десет секунди и патувал на растојание од 130 метри.

Според ADAC многу од учесниците во движење сè уште не се доволно на чисто со ризикот од расејување. Наводните рутински активности се мерат како безбедни и го прават безгрижен. Тоа важи за сите видови на превоз независно дали е автомобил, мотор или е-скутер.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK