Може ли да се вози со масло под минимум?

ОБЈАВЕНО НА:

Доколку при проверка на маслото во моторот воочите дека тоа е под минимумот тогаш не треба да брзате и дa паничите. Ако нема видливи и силни протекувања на маслото тогаш можете да продолжите да возите додека да стигнете до место каде можете да купите масло.

Работата е таа дека ако пумпата за масло со цевката за вшмукуање треба да биде постaвена многу пониско од тест прачката. Притисокот на маслото на никаков начин е поврзано со нивото. Следното, сувото мелење на стапчиња генерално не значи ништо, но на моторот му недостига подмачкување.

На тој начин ќе можете да стигнете до сервис или до продавница каде што ќе можете да купите масло, кое се препорачува за моторот на вашиот автомобил и едноставно да го сипете.

Основното важно нешто е да не се најдете во ситуација во која индикаторот за притисокот на маслото на таблата да почне да свети постојано. Во тој случај имате проблем.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK