Кина гради патишта за електромобилите

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата Quilu од Кина која се занимава со инфраструктура и транспорт има голем и амбициозен проект со кој сака да отиде чекор понапред од другите компании. Идејата на Quilu  е да го покрие автопатот со фотоволтни панели и на тој начин да демонстрира начин за поголема екологија кај автомобилите, но и да овозможи и полнење на електромобилите во движење.

Во септември минатата година беше откриена првата секција од еко-трасата до провинцијата Шандонг, а втората во градот Ѕинан, која е долга 2 километри, но уште не е завршена.

Автопатот би требало да биде изграден од три слоја. Првиот ќе биде од таканаречен „транспарентен цемент“, вториот од модулни фотоволтни панели, а функцијата на третиот ќе биде да го апсорбира товарат, генериран од сообраќајот.

Во моментов не е познато дали автопатот ќе има и способност за полнење на батериите на автомобилите, како што не е јасен и капацитетот. Сепак, опна што е најважно е дека Кина демонстрира чекор напред кон новата електрична мобилност која покажува дека има потреба од соодветни патишта.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK