Интересно решение: Во лето Холанѓаните ги полеваат улиците со солена вода!

ОБЈАВЕНО НА:

Солта и патиштата обично ги врзуваме за зимскиот период кога треба да се спречи поледица. Сепак, одржувачите на патиштата во Холандија и при најголемите жештини обилно ги посипуваат патиштата со сол.

Практично тие ги посипуваат патиштата со раствор во кој најважна состојка е солта.

Целта на ова е спречување на оштетување на асфалтот односно смалување на температурата на подлогата по која се вози.

Како се постигнува тоа? Солта од воздухот ја извлекува влагата која барем делумно го лади асфатлтот. На тој начин се спречува асфалтот да испука. Овој метод начесто го користат општините и регионите во источниот дел на Холандија и досега се покажал како добар.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK