Како Брисел го намали бројот на автомобили за во центарот за една петтина за шест месеци

ОБЈАВЕНО НА:

Планот за добро движење го зголеми просторот за пешачење, ја намали бучавата и создаде зголемување од околу 18% кај велосипедистите

Властите во Брисел ги објавија првите резултати од „Планот за добар потег“. Планот главно е насочен кон промена на протокот на сообраќај со затворени и еднонасочни улици во таканаречениот „Пентагон“ на градот – главната централна област.

Според првичните резултати по само шест месеци, откако беше воведена стратегијата, вкупниот сообраќај е намален за околу 19%. Оваа бројка беше одредена од бројот на автомобили што минуваат на 45 раскрсници во Пентагон. Првото пребројување беше направено на 26 октомври 2021 година, додека второто беше на 8 ноември 2022 година, неколку недели откако планот беше ставен во акција.

Сепак, во првата недела по воведувањето на „Планот за Добар потег“, на улиците на центарот на Брисел имаше протест од сопствениците на продавници, загрижени дека тоа ќе предизвика помал сообраќај и помалку бизнис.

Локалните власти наведуваат дека е премногу рано да се извлечат широки и опсежни заклучоци, многу од планираните ефекти од планот се чини дека се реализирани. Централниот дел на Брисел има намален проток на сообраќај, со повеќе пешачки простор, пешаци, велосипедисти, намалена бучава и почиста помош.

Дополнително, властите известуваат за зголемување на бројот на велосипедисти – зголемување од 23% во утринскиот шпиц и за 13% во вечерниот шпиц. Времето на патување низ Пентагон се чини дека останало исто за возилата во просек, и се подобрило во некои случаи, иако не во целост.

Во исто време, возењето на целиот Клајн Ринг, булеварот околу Пентагон, траел околу еден час, а мерењата беа направени на 23 јануари 2023 година. Тоа е пет минути побрзо од мерењата пред пандемијата „Ковид“ и приближно исто како и во 2021 година.

Тоа значи дека сообраќајот во областите генерално се намалува, поради намалената привлечност на новото подрачје.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK