ДАЛИ ЗНАЕТЕ: Што означуваат жолтите и црвените точки на гумите

ОБЈАВЕНО НА:

Не можете ни да замислите за што служат, а многу се важни за безбедноста на возилото!

Кога купувате нови гуми за вашиот автомобил, можеби сте забележале дека постојат црвени и жолти точки. Тие се важни при поставување на гумата на фелните и нивното балансирање. Сигурно сте се запрашале зошто се тие? која е нивната функција? и дали се поврзани со квалитетот на гумата?

Нивната функција е сосема друга. Автомобилските гуми не се совршени и на нив има мали несовршености. Така, некои производители ги користат овие ознаки за да означат важни точки на гумите и да им сигнализираат на вулканизерите што да прават.

Жолтата точка го означува местото на обемот каде што вашата гума тежи најмалку. Тоа може да се должи на конзистентноста на гумата, дополнителното испакнување на страната на гумата или некоја друга несовршеност.

Од која било причина, тој дел од гумата е полесен од која било друга точка околу надворешниот раб на гумата. Тој дел од гумата се усогласува со вентилот на бандажот.

Од друга страна, црвената точка ја означува највисоката точка на радијално отстапување и варијација на радијалната сила. Не само што е тешко за производителите на гуми да направат совршено избалансирана гума, туку е и многу тешко да се направи совршено тркалезна гума.

Овие точки го олеснуваат балансирањето, бидејќи ја означуваат максималната точка на варијација на радијална сила (RFV), односно кога гумата ќе се сврти, силата што делува на гумата и тркалото ќе биде максимална во областа на црвената точка.

Сега веројатно ви е појасно, но и полесно кога купувате гуми и ги гледате ваквите точки.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK