КРАЈ ПОСЛЕ 100 ГОДИНИ: Саемот на автомобили во Женева повеќе нема да се одржува

ОБЈАВЕНО НА:

Меѓународен саем за автомобили во Женева, една од иконите на автомобилската индустрија повеќе од еден век, ги затвори вратите засекогаш. Организаторите официјално најавија откажување на изданието за 2025 година и сите идни повторувања на изложбата во Швајцарија.

Оваа одлука беше донесена откако првото откажување на изложбата поради пандемијата COVID-19 во 2020 година послужи како почетна точка за оваа одлука.
Иако во 2024 година изложбата се обиде да се врати по четиригодишна пауза, таа не ги оправда очекувањата. Учеството на големите производители беше намалено, а своите автомобили ги претставија само Lucid, Renault Group и кинеските автопроизводители. Оваа блескава изведба, заедно со континуираната неизвесност, на крајот ја запечати судбината на швајцарскиот настан.

Сепак, името на изложбата нема целосно да исчезне од автомобилскиот календар. Во 2025 година, Катар ќе биде домаќин на нов настан насловен „Меѓународен саем за автомобили во Женева Катар“.

Иако овој настан го носи истото име, останува да се види дали ќе успее да го долови духот и наследството на оригиналната швајцарска изложба.

Крајот на автомобилскиот саем во Женева означува значителна промена во глобалниот автомобилски пејзаж. Овој некогаш доминантен настан служи како потсетник на индустријата што постојано се менува и предизвиците со кои се соочуваат традиционалните авто саеми во дигиталната ера.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK