Француски авантуристи „ја видоа Каменица“ и ветија дека пак ќе дојдат (Фото + Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Околу петстотини французи кои патуваат со возила на Peugeot 205 како дел од Europ’raid, минаа и низ Македонија, а во нашата земја ноќеваа единствено во Македонска Каменица.
Оваа традиционална авантура годинава ќе има должина од 10.000 км. ќе се патува низ 20 земји и ќе трае 23 денови. Колоната од 150 возила и 450 учесници дојде во Македонија преку Грција, а потоа продолжи за Бугарија.

Французите пристигнаа на 10-ти август, во попладневните часови и прва станица им беше Основното училиште „Св.Кирил и Методиј“. Тие ќе донираат училишен прибор за учениците во основното училиште.
Имаа време дури и да одиграа фудбалски натпревар со училишната екипа.
Во видеото можете да погледнете како поминаа оваа дружба.

Europ'Raid : Action solidaire en Macédoine

🇲🇰 Zdravo 🇲🇰Hier c'était pour nous une journée spéciale durant cette Europ'Raid : Nous avons eu la chance d'aller offrir à l'école de Saint Cyril and Methodius en Macédoine, avec 32 autres équipages, plus de 3 tonnes de matériel scolaire 📚 Au programme : match de foot avec les élèves, visite de l'école, défilé des 205 dans le village et déchargement des cahiers, bics et autres fournitures scolaires. Voici quelques images que nous souhaitions partager avec vous 🎥 Encore merci à toutes les personnes qui nous ont aidés, soutenus et permis de mener à bien ce projet qui nous tenait à coeur. ❤Les Raideurs Dé-Tournai 🚗 c

Публикувахте от Les Raideurs Dé-Tournai в 11 август 2017 г.

Французите ноќеваа на манастирско-туристичкиот комплекс „Еленец“ во село Цера. За гостите од Франција беше организирана вечера и тие може да пробаат традиционална македонска храна. Во текот на ноќните часови уживаа во македонската музика и настапот на локалниот бенд Nevermind.

На патот до Каменица, групата застана и во Прилеп каде имаше и време за освежување во вештачкиот базен кај рудникот за мермер.

Ова патување на младите авантуристи првпат е во Македонија, но ветија дека повторно ќе дојдат.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK