Добра вест за „брзите“: Грција ја зголемува брзината на автопатиштата на 150 км/ч

ОБЈАВЕНО НА:

Грција планира да ја зголеми максималната дозволена брзина на автопатиштата. Министерот за транспорт, Христос Шпиџис, објави дека новите сообраќајни прописи ќе овозможат зголемување на брзината од 130 км/ч, како што е сега, до 150 км/ч. по нејзиното усвојување од страна на надлежните служби.

Медиумите пишуваат дека министерот не споменал колку е корисна оваа промена, со оглед на тоа што контролните тела не запираат да пријават жртви за сообраќајни незгоди.
Во повеќето европски земји дозволената максимална брзина е колку што е сега во Грција – 130 км/ч., а во некои земји е 120 км/ч.

До крајот на годината, властите во Грција ќе отпочнат аукција за изградба на нов бесплатен систем за плаќање за користење на патиштата во земјата.

Примената на новиот систем за наплата на патарина ќе биде пуштена следната година, а трошоците ќе се плаќаат безготовински преку специјални уреди и мобилни телефони. Надоместоците ќе се базираат на километражата.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK