Каде се најсмртоносните патишта во светот?

ОБЈАВЕНО НА:

Во светот најмалку еден човек го губи животот на патиштата на секои 30 секунди, и на секој погинат, им ауште најмалку 20 повредени.

Според податоците на Светската здравствена организација, на дневно ниво околу 752 пешаци секојдневно гинат на патиштата, и 786 мотоциклист го губи животот во несреќа.
Статистиката на групата за транспорт и развот во рамките на Светска банка, вели дека помалку развиените земји имаа поголем процент на сообраќајки со смртоносни последици. Утврдено е дека вискиот степен е поради лошат аинфраструктура, лошит епревозни средства и неадекватните сообраќајни закони.

patisata-afrika

Направена е листа на десетте најсмртоносни патишта во светот. Најмногу земји се од Африка, но има и од Азија и блискиот Исток.

10. Мозамбик
Според статистката на СЗО, на секои 100.000 жители има просек од 31,6 отсто погинати во сообраќајки секој агодина. Во 2015 година, имало 8.173 загнати во сообраќајки во Мозамбик.

9. Руанда
Државата во Источна Африка има просек од 32,1 отсто фатални сообраќајки на 100.000 жители, и 3.782 несреќи во 2015 година.

8. Иран
Во 2015 година во Иран имало 24.896 загинати во сообраќајки. Просекот е 32,1 отсто на 100.000 жители

7. Центрано Африканска Република
Во оваа земја според податоците на СЗО има 32,4 отсто сообраќајки со смртоносни последици на 100.000 жители. Во 2015 година имало вкупно 1/495 загинати на патиштата.

6. Танзанија
Со 16.211 загинати на патиштата во 2015 година, Танзанија е на 6. место на листата на СЗО. Просекот е 32,9 отсто на 100.000 жители

5. Демократска република Конго
Според листата на СЗО во оваа земја лани имало 22.419 сообраќајни каде имало жртви, односно во просек 33,2 отсто на 100.000 жители.

4. Либерија
Во Западно африканската земја на секои 100.000 жители има 33,7 загинати во сообраќајка. Според податоците од лани, имало 1.448 загинати.

3. Малави
Во 2015 година во Малави имало вкупно 5.732 загинати во сообраќајки, што е 35 отсто на 100.000 жители.

2. Тајланд
Втора земја што не е во Африка, а има висока смртност на патиштата. Оваа азиска земја има смртсност од 36,2 отсто на 100.000 жители. Лани имало вкупно 24.237 загинати во сообраќајки. Според СЗО возењето во алкохолизирана состојба, брзото возење, законите за детски седишта и неадекватниот закон за сугурносни појаси се главната причина.

1. Либија
Според СЗО во оваа земја има неадекватни закони во врска со возење вопијана состојба, користење на детски седишта и користење на кациги. Смртноста е 73,4 отсто на 100.000 жители. Во 2015 година имало 4.554 жртви.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK