Зошто не треба да возиме на „резерва“?

ОБЈАВЕНО НА:

Одамна е докажано дека мало количество на гориво во резервоарот влијае непријатно на пумпата за гориво. Факт е дека, ако се лади само на еден начин – горивото – брзо станува бескорисно, ако редовно возите со мала количина на течност во резервоарот.

Тој аргумент, сепак, ги убедува само мал дел од возачите, а другите продолжуваат да возат „на сијаличка“ во дневен режим. Сепак, пумпата за бензин е само врвот на ледениот брег. Таа не умира моментално, но со тек на времето почнува да доставува гориво на моторот со помал притисок.

Како резултат на тоа горивната мешавина во цилиндрите не е оптимална, што, пак, покажува влијание на електронскиот блок на управување на моторот. Така може да се стигне до значително посериозни проблеми, како изгорени вентили на пример.

Проблемот може да се продлабочи и да се одрази негативно и врз клиповите на моторот. Ако не бидат преземени мерки навреме, постои опасност да се дојде и до таканаречен основен ремотн. Тоа не се случува задолжително, но веројатноста од слични проблеми не е мала. Затоа советот е: „Возете со барем половина полн резервоар со гориво“.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK