Зошто автомобилот троши повеќе гориво во лето

ОБЈАВЕНО НА:

Лето е време кога почесто се користи автомобилот, и секако притоа и почесто се полни резервоарот за гориво. Но, ако сте мал фанатик или педантен човек и водите сметка за потрошувачката, можете да забележите дека токму во лето автомобилот може да потроши и повеќе гориво од вообичаено.

И сигурно сте се запрашале зошто автомобилот троши повеќе гориво. Таа висока потрошувачка на гориво не зависи само од техничката состојба на автомобилот, туку и од стилот на возење. И ако слушате некој совет од некој експертќе дознаете како мудро да заштедите гориво и во исто време тоа да не му наштети на моторот.

Ако планирате да возите главно по асфалтни патишта и само повремено одите надвор од патот, се препорачува малку да го зголемите притисокот во гумите – за 0,1-0,2 бари. Така, можете да сметате на најмалку 1-2% заштеда на гориво.

Не штедете на квалитетот на бензинот, освен ако не е препорачано од производителот на автомобили. Полнењето на резервоарот со лошо гориво може да ја поништи гаранцијата дадена од производителот на возилото. Затоа, избегнувајте неквалитетни i сомнителни бензински пумпи.

Користете поскап бензин, па дури и со нешто повеќе октани, при екстремна топлина и така ќе придонесете за продолжување на животниот век на моторот, што на крајот резултира со заштеди при поправки.

Зголемувањето на потрошувачката може да се должи и на патување со отворени прозорци, како и со вклучена клима. Продолжува вечната дебата за тоа кој од двајцата е поефективен. Резултатот зависи од условите, типот и моќноста на моторот, аеродинамиката и насоката на ветерот.

Очигледно е само дека двете опции ја зголемуваат потрошувачката на гориво за 0,5-1,0 l/100 km. Исто така, влијае и внесувањето прашина, мов и инсекти во филтерот за воздух. Затоа, истиот мора периодично да се менува. Валканиот филтер значително ја влошува работата на моторот со внатрешно согорување, што доведува до зголемување на потрошувачката на гориво. Навремената замена може да ја намали потрошувачката до 2%.

Негативно делуваат и наглите забрзувања, големите брзини и неразумните претекнувања. Возачите со различни стилови на возење на исти возила може да имаат двојно поголема цена. Исто така, возењето со големи брзини ве заморува побрзо, барајќи почести застанувања за одмор и полнење гориво.

Секако, се зависи од вас, какво вие возите и колку притискате на педалот на гаста. Доброто одржување на возилото ќе донесе само уште поголема заштеда.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK