Зошто тркалата на секое возило треба да бидат избалансирани?

ОБЈАВЕНО НА:

Секое ново возило е важно да има направено и добар баланс на тркалата. Практично ова е важно постојано да биде на потребното ниво со оглед на тоа што се работи за важен дел од удобното возење бидејќи бандажите и гумите не се совршено рамни, па затоа е потребна интервенција.
Вибрациите кои се пренесуваат преку воланот до возачот на автомобилите и создаваат многу незгодно чувство за време на возењето.

За да се отстранат тие вибрации и да се зголеми удобноста на возењето после монтажата на гумите, мора се направи балансирање на тркалата.

Вибрациите се последица на лошо балансирани или воопшто небалансирани тркала и се појавуваат при одредена брзина на возилото, најчесто во раздалеченост од 90 до 150 километри на час.

Правилното балансирање на тркалата донесува:

– намалено трошење на механички делови на автомобилите;

– умерена потрошувачка на гумите;

– зголемена удобност во возењето.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK