Јапонска револуција во технологијата на батериите

ОБЈАВЕНО НА:

Toyota тврди дека направила голема револуција во технологијата на батериите и споре днив тоа ќе доведе до значително зголемување на автономијата на хибридните и електрични возила, како и трајноста на батериите.

Ограничената автономија често е главна пречка која станува збор за масовното производство на електрични возила.

Во моментов голем број на хидбриди и електрични возила користат литиум-јонски батерии. Иако се многу подобри од другитем, кај литиум јонските батерии пости поголем аможност за неправилност во работата и успорување, со што се намалува животниот век на самата батерија.

toyota-ev

Соработувајќи со лабораторија која работи на оваа проблематика Toyota ги проучуваше и анализираше девојациите на литиум јонските батерии. Јапонската компанија верува дека може да ги примени сознанијата до кои дошла, и да го зголеми векот на траење на батериите за 15 отсто.

Toyota тврди дека почнала подготовки за примена на нова технологија, без детали кога таа би била достапн аво нивните возила. Целта досега беше до 2020 година автономијата на електричните возила да биде 300 км. но веројатно со новите откритија истата ќе биде зголемена.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK