Ниту водород ниту е-гориво: За Mercedes иднината ќе биде електрична

ОБЈАВЕНО НА:

Маркус Шафер, технички директор на Mercedes-Benz, е уверен дека нема алтернатива за електричната енергија.
Интервјуиран во музејот на Роден по повод меѓународната презентација на теренецот EQE, членот на управниот одбор на Мерцедес ги исклучува водородот и синтетичкото гориво како погонско гориво за автомобили на иднината.

Нивниот развој, додава г-дин Шафер, „ќе бара нови инвестиции во технологии кои во секој случај се помалку ефективни применети на автомобилите. Тоа не е најдобриот избор“, повторува тој.

Mercedes-Benz инвестираше 7 милијарди евра во истражување и развој за да ги оптимизира перформансите на батеријата и идните архитектури за значително да го зголеми опсегот и да го намали времето на полнење.

Компанијата ќе биде подготвена за заминување на моторите со внатрешно согорување во Европа во 2035 година. Веќе до 2027 година, дел од традиционалните мотори ќе бидат исфрлени постепено, имајќи предвид, сепак, дека во некои региони околу во светот, особено во САД, регулаторната ситуација е поинаква. Сепак, 2039 година е датумот на кој Ѕвездата треба секаде и еднаш засекогаш да се збогува со бензинските и дизел моторите.

На пат е нова модуларна електрична платформа наречена MMA, наменета за покомпактни автомобили од лансираните досега и базирана на платформата EVA. И ако денес просечната потрошувачка е 16 kWh/100 km, со оваа нова архитектура таа ќе биде 11-12 kWh/100 km, што значително ја подобрува автономијата. „Ние сме најдобри кога станува збор за енергетската ефикасност и никој нема да не победи во иднина“, заклучува Шефер, покажувајќи голема самодоверба.

За разлика од седанот и EQS SUV, кој цели кон одредена нишка на луксузниот пазар, и седанот EQE, новиот EQE SUV има за цел да допре до поразновидна публика, составена од професионалци и семејства кои бараат разновиден електричен автомобил.

Дарежливите, но не и прекумерните димензии (во споредба со другите EQE од високата класа), напредната технологија и опсегот од околу 450 до 550 km WLTP во зависност од верзијата, се состојките што може да го направат EQE успешен.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK