Никогаш полесно паралелно паркирање – технологијата „Crab Driving“ на e-corner на Hyundai (Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Hyundai сака да го воведе системи e-Corner во своите сериски возила

Hyundai Mobis објави повеќе снимки од својот прототип Ioniq 5 со системот e-Corner во акција, покажувајќи како имањето тркала што можат да се вртат до 90 степени може драматично да го подобри маневрирањето на возилото.

Системот развиен од јужнокорејската компанија се состои од модул за е-corner на секое тркало. Овој модул ги комбинира системите за управување, сопирање, суспензија и погон во секое тркало и всушност првпат беше покажан уште во 2018 година.

Овие видео клипови покажуваат некои од клучните функции на системот. Првиот е „Режимот на рак“. Работи на сличен начин како и одење рак, функција на на GMC Hummer EV, но додека тој систем може да го движи електричниот пикап само дијагонално, функцијата Crab Walk на Hyundai може да го движи автомобилот настрана.

Ова ја избегнува потребата целосно да се паркира паралелно и значи дека можете едноставно да се повлечете до место, да го вклучите системот за паркирање и да возите странично.

Технологијата на Hyundai има и функција наречена „Нулта вртење“. Ова ги врти тркалата независно, овозможувајќи му на автомобилот да се врти околу 360 степени на самото место.

Има и функција „Свртување на вртење“ каде што задните тркала може да се вртат во спротивни насоки, вртејќи го задниот дел од автомобилот наоколу додека предните тркала остануваат на своето место. Hyundai, исто така, создаде режим „Дијагонално возење“ исто како гореспоменатата функција за одење ракови на GMC.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK