Источна Европа е извор на измами со половните автомобили

ОБЈАВЕНО НА:

Европскиот пазар на половни автомобили е далеку од транспарентен, бидејќи многу автомобили имаат неправилна (вратена) километража и скриени оштетувања. Иако ситуацијата варира од земја до земја, секоја година клиентите ширум континентот губат милиони евра на измамници.

Најновото истражување на carVertical, кое се занимава со автомобилски податоци, ги открива земјите во кои купувањето половен автомобил е најризично. Наречена Индекс на пазарна транспарентност, студијата ги рангира земјите користејќи повеќе метрики за да ги одреди оние со највисоки нивоа на транспарентност.

Најтранспарентна земја според истражувањето е Велика Британија. Бидејќи Британците не се заинтересирани за доминација на автомобилите со волан од левата страна во континентална Европа, стапката на увоз е многу ниска (2,2%), што е директно поврзано со помала измама на пазарот на половни автомобили.
Во Велика Британија, на 2,7% од автомобилите им е „преработена“ километражата, во Германија 3,4%, Швајцарија 2,4%, Данска 4,1% и Франција 3,3%, што е значително подобро отколку во другите делови на Европа.

„Западните пазари и скандинавските земји се генерално потранспарентни од земјите на источноевропско тло, главно поради построгите закони, помалку увезени половни автомобили и повисокиот БДП по глава на жител. Земјите со посилни економии имаат тенденција да имаат помлади флоти и помалку измами, бидејќи помалку купувачи се одлучуваат за поевтини автомобили“, вели Матас Бузелис, експерт за автомобили и шеф за комуникации во carVertical.

Земјите од Централна Европа како Словачка и Чешка се некаде помеѓу на Индексот за транспарентност на пазарот: отчитувањата на километражата се почести овде отколку во Западна Европа, а стапките на увоз се високи.

Источна Европа е извор на измами со автомобили. Украина, Латвија, Литванија, Естонија, Романија и Полска се најмалку транспарентни пазари меѓу сите испитани земји.
Најлоша е ситуацијата во Украина, каде на 8,5% од автомобилите им е поправена километражата, а на 49,7% им е оштетена. Сепак, Украина има едно од највисоките нивоа на увоз во Европа, 82,4%.
Висок број на увезени автомобили имаат и Литванија, Латвија и Полска: 75,7%, 73% и 59,8%, соодветно.

Што се однесува до оштетувањата и поправките на километражата, во Литванија се оштетени 57,6% од возилата, а 8,3% биле поправени, во Летонија 58,4% оштетени и 12,9% поправени, во Полска 65,8% оштетени и 4,9% преработени.

Како се пресметува Индексот на пазарна транспарентност?
Истражувањето на carVertical ги анализираше реалните извештаи за историјата на автомобилите добиени од клиентите на компанијата од октомври 2022 година до септември 2023 година. Резултатите се засноваат на 6 фактори:

• процент на автомобили со вратена километража
• просечната вредност на конверзијата на километражата во километри
• процент на оштетени возила
• просечна вредност на штетата
• учество на увезени половни автомобили
• просечна старост на проверените автомобили

Бидејќи нивното предвидено влијание врз транспарентноста на пазарот може да се разликува, експертите за податоци на carVertical им доделија различни вредности на овие фактори. На пример, процентот на автомобили со вратена километража е поважен од просечната старост на проверените автомобили во таа одредена земја на carVertical.

Матас Бузелис, шеф за комуникации во carVertical, објаснува дека обработката на милиони проверки на историјата на автомобили и овозможува на компанијата да ги забележи трендовите, увидите и предвидувањата на пазарот на половни автомобили.

Податоците попрецизни од кога било досега
CarVertical брзо се шири и постојано воведува софистицирани алатки за да ги идентификува несовпаѓањата на километражата во извештаите за историја на користени автомобили. Беа присутни несовршености поради грешки во внесувањето на човечки податоци, проблематични конверзии од милји во километри и недоволна контрола на квалитетот во владините и приватните бази на податоци поврзани со автомобили.

Во моментов, компанијата има имплементирано систем за разликување случаи на измама на километражата од рутински грешки при дигитализација. Со помош на машинско учење, carVertical отфрли различни неправилности и сега дава попрецизни податоци за пазарот на половни автомобили.

Оваа подобрена точност се рефлектира во значително намалување на пријавените случаи на измама со километражата.

Целото истражување можете да го најдете овде: https://www.carvertical.com/en/transparency-index

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK