ДАЛИ ЗНАЕТЕ: Што значат имињата на автомобилите Lexus?

ОБЈАВЕНО НА:

Од CT до UX, јапонскиот луксузен бренд го објаснува вистинското значење зад тие букви.

Имињата на моделите на автомобили се важни за производителите на автомобили бидејќи им даваат идентитет на нивните производи, што ги прави единствени во морето автомобили на пазарот.

Додека некои производители на автомобили користат специфични зборови (или понекогаш фрази), други, како Lexus, претпочитаат да користат букви за да го претстават образложението зад секој од нивните автомобили.

Во овој поглед, Lexus UK го открива вистинското значење зад овие акроними. Еве го списокот по азбучен ред.

Lexus CT
Јапонскиот бренд го нарече својот хечбек со пет врати Lexus CT, акроним за Creative Touring. Според Lexus, името Creative се користел затоа што автомобилот користи хибриден погон во сегментот во кој доминираат моделите со дизел погон, додека Touring се користел за да се спротивстави на митот дека хибридните автомобили го жртвуваат просторот за багажот и патниците.

Lexus ES
Lexus ES беше лансиран заедно со LS. Акронимот ES е кратенка за Executive Sedan, наменета како помала верзија од водечкиот LS.

Lexus GS
Следејќи ги стапките на Lexus LS во користењето на наставката Sedan, GS, што значи Grand Sedan, беше модел со средна големина на овој производител (до 2020 година). Неговото име ја претставува неговата средна позиција во гамата на седаните на Lexus.

Lexus GX
Lexus GX, акроним за Grand Crossover. Слично како GS, GX е модел од средна класа во линијата на кросовери/SUV на производителот.

Lexus IS
Иако можеби мислите дека S на Lexus IS значи Седан, тоа всушност не е така. IS е кратенка за Intelligent Sports. Моделот беше наменет да ги претстави традиционалните квалитети на Lexus во помал, механички подинамичен пакет за да им се допадне на помладите клиенти.

Lexus LC/LC C
Дизајниран да ја комбинира премиум понудата на Lexus LS во „заводлив“ купе стил на каросерија, LC, или Luxury Coupé , е водечкиот купе на производителот, „дизајниран во секоја димензија за да обезбеди многу посебно и наградувачко возачко искуство“. „Наставката C исто така важи и за откритието за конвертибилно.

Lexus LFA
Суперавтомобилот V10 на Lexus започна како концепт LFA, што значи Lexus Future Advance, но подоцна беше изменет во Lexus F-Sports Apex во неговата производна форма. Ова е за да ја претстави позицијата на LFA како репер на спортското семејство F.

Lexus LS
Водечкиот модел на гамата, водечкиот Lexus LS, го носи акронимот Luxury Sedan (луксузен седан) и е автомобилот што го лансираше Lexus во 1989 година како производител на луксузни автомобили. Тоа е кулминација на работата на 60 дизајнери, 1.400 инженери, 2.300 техничари и над 200 сервисери.

Lexus LX
Акронимот Lexus LX, кој означува Luxury Crossover. Mоделот всушност не е кросовер, туку полноправно SUV базиран на Toyota Land Cruiser, некои увозници ја користат ознаката „Луксузен погон на четири тркала“ за да ги претстават буквите.

Lexus LY
Јапонскиот луксузен бренд исто така се впушти во производството на јахти и, не е изненадувачки, го нарече својот брод Lexus LY, или Луксузна јахта.

Lexus NX
Lexus NX, акроним за Nimble Crossover, беше именуван така да ја претставува малата големина на возилото, како и неговата поагилна природа, совршен за урбани патувања и патувања во земја.

Lexus RC/RC F
Lexus RC, или Radical Coupé, беше дизајниран да ја предизвика перцепцијата на јавноста за целосните хибриди.
Суфиксот F ги претставува моделите со високи перформанси во гамата на Lexus и се користеше во врска со Fuji Speedway во Јапонија, каде што беа извршени стотици часови тестирање на RC F.

Lexus RX/RX L
Radiant Crossover, или Lexus RX, ја претставува иднината што ја замислуваше производителот на автомобили кога беше лансиран на почетокот на новиот милениум. Дополнителниот суфикс L се користи за означување на поголемите верзии со седум седишта.

Lexus SC
Понуден од 1992 до 2010 година, Lexus SC, или Sports Coupe, се вклопува во пазарот на луксузни купе со средна големина.

Lexus UX
Lexus UX е најмалиот од марката кросовери и го означува првиот пат кога производителот на автомобили произведува вистински луксузен компактен кросовер. Според Lexus, UX е кратенка за Urban Crossover, „со цел да отелотвори слободен стил кој им се допаѓа на современите урбани истражувачи“.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK