(Видео): Колку може да се вози со резервоар на „нула“?

Сите нови автомобили имаат вградено борд компјутери кои покажуваат многу параметри кај возилото. Еден од тие параметри е и нивото на гориво во возилото, и уште колку километри (милји) можете да возите пред автомобилот целосно да застане, односно кога е крајно време да ставите гориво.

Вообичаено е меѓу 70 и 100 км. до целосно испразнување да добиете и звучен и светлосен сигнал дека горивото е на критично ниво и дека треба да ја посетите бензинската станица.
Но, производителите секогаш оставаат „резерва“, па вистинската должина на патување со „празен“ резервоар е поинаква.

Погледнете во видеото колку навистина може да се вози кога на борд компјутерот ќе се појави дека имате уште некој километар за возење.

Се разбира немојте ова да го правите и вие со своето возило. Подобро е да танкирате гориво кога за тоа ќе добиете сигнал од борд компјутерот.