(Видео): Hyundai име решение за градските мешаници – Ioniq Scooter

На годинешниот саем на електроника (CES) во Лас Вегас беше претставен интересен концепт на електричен скутер – Ionik Scooter.

Наменет е за они ешто живеат и работат во големи урбани средини, а покрај тоа што со своето возило ќе стигната до градската дестинација, сепак им останува уште одредено растојание за пешачење до крајната цел.

Може да го користат и они ешто своето возило го паркираат во гаража, а потоа мораат да пешачат некој километар до работното место.

од корејската компанија нагласуваат дека компактниот електричен скутер се сколопува и расклопува, и дека за него е предвидено место во возилото на предната врата на електричниот Ioniq каде може да се дополнат и батериите. Многу е мал и лесен, па може да се носи лесно.

Ioniq Scooter е опремен со предни и задни светла заради подобр авидливост. Едноставно забрзување и успорување е овозможено со помош на „прекинувач“ преко што се „скрола“ со прстот.

Засега Ionik Scooter останува како студија, и нема планови за производство. Но, ако приблече доволно внимание може и да се смени одлуката на компанијата.