Со анимиран филм Volkswagen се збогуваше со Буба

Со краток анимиран филм насловен како “The Last Mile”, Volkswagen се збогува од легендарната Буба.

Во анимираниот филм со должина од 90 секунди, кој Volkswagen го објави на својот YouTube канал е прикажано патешествието од 70 годиншната историја на овој модел, проследено со легендарната “Let it be” на Битлси.

Овој легендарен модел за прв пат започна да се произведува во 1938 година, а во својата историја се произведуваше во повеќе од 20 земји, меѓу кои и Југославија. Вкупно се продадени над 20 милиони примероци, а за дизајнот најзаслужен е Фердинанд Порше.

Инаку пред една година, Клаус Бишоф, одговорен во центарот за дизајн на VW изјави дека работат на нов проект за Буба и тоа како автомобил со пет врати. Тогаш беше најавено дека овој модел ќе се темели на MEB платформата односно новата генерација се очекува да пристигне во 2022 година.