Словенија воведува електронска наплата на патарината за автобуси и камиони (Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Почнувајќи од 1 април 2018 година Словенија воведува нова електронска наплати на патарината за возила над 3,5 тони на патиштата. По овој датум нема да биде можно плаќањето на патната такса на пунктовите за оваа намена, како и употребата на електронските картички Дарси и уредите АВС.

Новото полнење ќе биде преку системот DarsGo, а возачите ќе мора да го купат уредот. Засега, тој уред може да се најде на продажните места на DarsGo и на бензинските пумпи. Од Министерството за надворешни работи на Словенија препорачуваат корисниците да го купат уредот што е можно побрзо, за да избегнат редиците за регистрација при преминот кон новиот систем на крајот на март.

Сегашниот систем за наплата ќе работи до 31 март, без да се очекуваат нови и стари сметки. Словенечките власти истакнуваат дека во отсуство на регистрација и без уред ќе има казни како на возачите на автобусите и тешки возила, така и на сопствениците на фирмите кои навремено не ги презеле потребните активности.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK