среда, 25 декември, 2025 година

Како се порачува кафе во Италија – овие грешки не се дозволени

ОБЈАВЕНО НА:

СПОДЕЛИ:

Instagram
FbMessenger
WhatsApp
RSS
Follow by Email
Copy link
URL has been copied successfully!

ПОВРЗАНИ НАПИСИ

За Италијанците подготовката и уживањето во кафето претставува начин на живот, но зависно од делот на земјата во која живеат или од која доаѓаат се разликуваат и во навиките. Околу 20 регии и повеќе од 8.000 градови расфрлани по целата чизма карактеризираат и бројни разлики. Кафето во Венеција главно е полно со вкус и арома, со ноти на ориентален мирис на ванила. Во Милано е лесно и нежно, а во Пиемонт и Лигури робусно.

Ако се најдете во Трст и сакате espresso во кафуле, волшевниот збор е nero, а capoпо е macchiato односно espresso со малку запенетено млеко. Marocchino кое се пие во Милано е карактеристично по додавањето на какао кое се додава на espresso со млеко. Во Tорино се нарекува bicerin, а во Апулија  треба да нарачате espressino. Во Наполи espresso се цени многу, а најпосакувано е кратко и јако.

- Advertisement -

За да нарачате кафе како Италијанец, треба да имате на ум дека кафињата со млеко како cappucchino, caffe latte и macchiato се резрвирани за утринските часови, а доколку ги нарачате после пладне можете да предизвикате и потсмев. Исто така кафињата не се пијат после јадење.

Италијанците во espresso уживаат брзо, многу често и на нога, а ако одлучите да седнете во кафуле повеќе ќе ја платите. Краткото espresso е ristretto, а lungo или americano е подолго. Треба да се има на ум дека americano, сепак, не е толку благо како американско кафе, но има и помалку вода на количина кафе.За да дојдете побрзо на себе после непроспиена нож ќе ви помогне doppio односно дупло espresso.

Latte macchiatto e млеко во кое се додава espresso, a за подготовка се користат еднакви состојки како за caffe latte, но изгледот се разликува. Latte macchiatto би требало да се послужи во висока чаша и да се подготви така што јасно ќе се гледаат различните слоев

Instagram
FbMessenger
WhatsApp
RSS
Follow by Email
Copy link
URL has been copied successfully!

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Патувања

НАЈЧИТАНИ

Новитети

Магазин

Тест

Додатоци

Вози на струја