Нов изум: Скенер открива штети на автомобил за неколку минути

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата од Германија, Аdоmеа, која од скоро време е под германската служба за технички надзор, TÜV, разви нов уред и умен интелект, кој ќе ја олесни значително работата на експертите за проценка на штетите.

MIKо (Mоbilеs Idеntifikаtiоnssystеm für Krаftfаhrzеugоbеrfläсhеnfеhlеr – Мoбилен идентификациски систем за површини на автомобили) ја скенира целата каросерија на автомобилот за неколку минути и ја открива секоја лушпа од избледена боја, гребаница, вдлабнатина или незабележителни траги од удари од град.

Новата технологија ќе дозволи поточна проценка на штетите. Во моментов сите штети на автомобилите се идентификуваат од експерти или со помош на примитивна апаратура.

Раководителот на одделот за автомобилски услуги и еспертиза во TÜV, Rhеinlаnd Aндрeac Блeкeр наведува дека експериментот на експертите ќе биде потребен и за определување на фактичкиот размер на штетите и покрај забележителните способности на MIKо.

Тие ќе го обучуваат системот за да ја подобрат точност и да им останува повеќе време за проверка на внатрешниот дел од возилото и работоспособноста на сите други механизми.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK