Годинава повеќе од 200.000 електромобили во В.Британија?

ОБЈАВЕНО НА:

Проучувањетио на една водечките англиски лизинг компании на електромобили – DriveElectric, покажува дека годинава во Велика Британија ќе бидат регистрирани повеќе од 200.000 нови целосно електрични автомобили.

Почитуваното очекување со своите димензии се заснова на внатрешното истражување и доколку стане реалност, тоа ќе претставува двојно зголемување на база на резултатот од 2020 година.
Податоците на британската трговска асоцијација SMMT покажуваат дека во изминатата година во Велика Британија биле регистрирани 108.205 електрически коли (+189.5% во споредба со 2019 година), кое од своја страна значително ги надминува очекувањата на самата DriveElectric, од која прогнозираа ниво од 98.500 единици за 2020 година.

Како основа за предвидените резултати на пазарот, DriveElectric посочува неколку фактори, вклучувајќи го и најавениот план на државата за да ја прекине продажанта на нови автомобили со бензин и дизел до крајот на 2030 година, финансиските преференции и субвенции, како и масовниот прилив на нови електрични автомобили од големите масовни производители.

Од DriveElectric исто така предвидуваат зголемување на пазарниот дел на електромобилите, што укажува на индикатор од околу 50% во 2025 година.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK