Слави 30 роденден и спаси многу совозачи во автомобилите

ОБЈАВЕНО НА:

Вградувањето на воздушно перниче на совозачкото место во S-класата (W 126) во возилата на Мercedes во февруари во 1988 година беше новитет во возилата, а сега се навршуваат точно три децении.

Првото воведување на воздушно перниче во автомобил е направено во 1981 година во март. Требаа шест години за некој да направи воздушно перниче и за совозачкото место. Промоцијата се случи во август во 1987 година кога Mercedes-Benz го претстави во отвореното 500 L (R129). Имаше обем од 170 I.

Со оглед на тоа што се пумпа од предната арматура, а не од воланот речиси е со трикратно  поголем обем од возачкиот кој е 60 I,

На почеток во моделите на Mercedes се вградува ова перниче со доплата, а од октомври 1992 година воздушните перничиња и ABS влегоа во сериската опрема на лимузините на Mercedes.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK